Twórca Alby Mieczysław Rychlicki był miłośnikiem i propagatorem medycyny naturalnej opartej na naturalnych olejkach eterycznych i ekstraktach roślinnych.

 
Inspirowały go osiągnięcia medycyny chińskiej i doświadczenia klasztorne związane z wykorzystaniem ziół. W latach 30. XX wieku w Albie produkowaliśmy m.in. Argol (Prawdziwa Esencja Karmelitańska), Hien Fong oraz podstawowe produkty kosmetyczne pod kilkoma znakami towarowymi (Czibi, Mata Hari, Neja). Tradycyjne zachowane do dziś receptury Mieczysława Rychlickiego są podstawą marki Alba®1913.

Wyjątkową terapeutyczną moc roślin potwierdziły liczne badania kliniczne opisane w naukowych publikacjach. Z dobroczynnego działania olejków eterycznych korzysta współczesne ziołolecznictwo.

 
Wielostronne właściwości olejków eterycznych mogą wpływać na wszechstronne zastosowanie i działanie ich mieszanek. W Albie dobieramy olejki eteryczne i naturalne ekstrakty zgodnie ze sztuką kompozycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Nie koncentrujemy się tylko na zapachu kosmetyku, ale na długotrwałym działaniu wynikającym również z odpowiednio dobranej bazy - nośnika dla ekstraktów.

Alba®1913 to linia produktów nieprzypadkowych.
Od samego początku nie ma tu pozycji wykreowanej na skutek chwilowego trendu czy potrzeby wypełnienia sklepowej półki.

 
Celem no.1 Galenicznego kremu do rąk do codziennego użytku jest zapewnienie zdrowia i piękna dłoniom. Antybakteryjny olejek słodkiej pomarańczy i łagodzący podrażnienia ekstrakt z nagietka połączyliśmy z naturalnym masłem i olejami. Gwarantuje to z jednej strony gładką i miękką skórę, a z drugiej również ochronę i regenerację dłoni, ale też paznokci. Wszystkie produkty Alby należy stosować z odpowiednią świadomością zakresu swoich potrzeb oraz czasu potrzebnego na ich zaspokojenie. Otwartość na mądrość doświadczenia oraz wiarę w siłę natury to elementy niezbędne do zrozumienia naszej filozofii "Zdrowie jest piękne".

Olejek Tymianku Pospolitego

skutecznie zwalcza bakterie i grzyby. Stosowany jest jako środek leczniczy w zapaleniach dróg oddechowych, działa rozkurczająco i łagodzi ich podrażnienia. Napary z tymianku zalecane są również przy katarach. Ponadto wykazuje właściwości rozgrzewające i koi dolegliwości reumatyczne.

Występuje w

Olejek Rozmarynu Lekarskiego

pochodzi z wiecznie zielonego krzewu o wąskich liściach (przypominających igły) i silnym, charakterystycznym zapachu. Wykazuje silne działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Olejek pobudza krążenie, stymuluje prace serca, reguluje ciśnienie krwi. Działa przeciwbólowo, ale w przeciwieństwie do wielu olejków nie daje efektu uspokajającego. Stosowany przy bólach reumatycznych i fizycznym przeciążeniu mięśni.

Występuje w

Olejek Pomarańczy Słodkiej

wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i regenerujące; wspomaga syntezę kolagenu i elastyny odpowiedzialnych za jędrną i elastyczną skórę oraz gładkie i mocne paznokcie. Ponadto rozjaśnia przebarwienia pigmentowe. Ze względu na właściwości nawilżające polecany szczególnie do skóry suchej i skłonnej do podrażnień.

Występuje w

Olejek Oregano

działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Działa grzybobójczo wobec Candida Albicans, odpowiedzialnego za uciążliwe, trudne w leczeniu grzybice skóry i paznokci. Wspomaga leczenie niektórych chorób skóry, takich jak łuszczyca i egzema.

Występuje w

Olejek Muszkatołowca Korzennego

łagodnie miejscowo znieczulający jest polecany osobom cierpiącym na bóle mięśni i stawów. Przyspiesza cyrkulację krwi i rozgrzewa. Gałka muszkatołowa stosowana jest także do zwalczania objawów grypy i przeziębienia, biegunek, artretyzmu, infekcji i podrażnień skóry. Wyciągi eterowe działają silnie rozkurczowo. Olejek zwiększa również uwalnianie serotoniny (hormonu szczęścia).

Występuje w

Olejek Mięty Pieprzowej

działa korzystnie przeciwbólowo i przyjemnie chłodząco, dlatego znajduje zastosowanie w dolegliwościach stawowo-mięśniowych. Wywołuje uczucie orzeźwienia w drogach oddechowych i w konsekwencji odczucie orzeźwienia całego ciała np. po inhalacji lub po masażu z dodatkiem olejku Poprzez ułatwienie oddychania zwiększa dotlenienie organizmu, co gwarantuje lepsze samopoczucie. Zapach mięty wybitnie odświeżający jest wykorzystywany przy zabiegach regeneracyjnych i relaksacyjnych.

Występuje w

Olejek Melisy Lekarskiej

o silnym działaniu relaksującym, łagodzi stany napięcia nerwowego, działa tonizująco na cały organizm, a przy tym wykazuje udowodnione w badaniach silne właściwości wiruso i bakteriobójcze.

Występuje w

Olejek Lawendy Lekarskiej

zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze, zmniejsza stany zapalne, łagodzi bóle mięśniowe, uspokaja i ułatwia zasypianie.

Występuje w

Olejek Kolendry Siewnej

hamuje rozwój niektórych drobnoustrojów, wspomaga trawienie, łagodzi bóle mięśni i stawów, a w aromaterapii wpływa na obniżenie uczucia stresu, rozjaśnia myśli i poprawia nastrój.

Występuje w

Olejek Kajeputu

doceniany przez reumatyków głęboko rozgrzewa, przynosząc ulgę i odprężenie oraz łagodząc dolegliwości. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowany jako środek przeciwzapalny, przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczny. Ma udowodnione działanie przeciwbólowe na stłuczenia oraz naciągnięte mięśnie i ścięgna, a także przy bólach kręgosłupa. W połączeniu z olejkiem rozmarynu reguluje krążenie krwi.

Występuje w

Olejek Jałowca Pospolitego

oczyszczający całe ciało i skórę z toksyn, jednocześnie działa rozluźniająco, łagodzi stany lękowe i wzmacnia koncentrację.

Występuje w

Olejek Goździkowca Wonnego

o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwbólowym, wzmacnia system odpornościowy, a przy tym posiada niekwestionowane właściwości energetyzujące.

Występuje w

Olejek Geranium Bourbon

o działaniu leczniczo-pielęgnacyjnym szczególnie korzystnym dla gruczołu wydzielania wewnętrznego, hamuje rozwój bakterii, wirusów i roztoczy, działa przeciwdepresyjnie, łagodzi napięcia nerwowe i lęki, poprawia nastrój, ułatwia oczyszczanie z toksyn i goi niedoskonałości skóry.

Występuje w

Olejek Drzewa Herbacianego

działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Łatwo przenika przez skórę. Dzięki udowodnionym właściwościom przeciwgrzybicznym, znajduje zastosowanie w leczeniu głębokiej grzybicy podpaznokciowej oraz innych grzybic skóry. Zapobiega zakażeniom bakteryjnym oraz przyspiesza procesy regeneracji skóry i paznokci.

Występuje w

Olejek Cytryny Zwyczajnej

posiada cenne właściwości antyseptyczne. Doskonale rozjaśnia skórę, oczyszcza i orzeźwia cerę, wygładza zmarszczki, zwalcza cellulit. Bogaty w witaminę C pobudza komórki i stymuluje produkcję kolagenu.

Występuje w

Olejek Cynamonowca Cassia

o działaniu odkażającym, silnie przeciwbakteryjnym i przeciwbólowym, łagodzi stany napięcia nerwowego, pobudza psyche i poprawia nastrój.

Występuje w

Olejek Grejpfruta

ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne. W połączeniu z innymi olejkami eterycznymi odświeża skórę i zapobiega nadmiernej potliwości. Ułatwia oczyszczanie naskórka, zmiękcza go i normalizuje procesy rogowacenia.

Występuje w

Ekstrakt Ruszczyka Kolczastego

dzięki zawartym w kłączach cennym substancjom aktywnym, w tym charakterystycznej wyłącznie dla ruszczyka - ruskogeninie, stymuluje krążenie krwi, zwiększa elastyczność i wytrzymałość drobnych naczynek włosowatych. Zapobiega obrzękom, obkurcza naczynka krwionośne i działa przeciwzapalnie.

Występuje w

Ekstrakt Ogórecznika Lekarskiego

jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, w tym kwasu gammalinolenowego (GLA), odpowiedzialnych za właściwą elastyczność ścianek komórkowych. Przywraca odpowiednie nawilżenie skóry, przyśpiesza gojenie się ran i łagodzi podrażnienia. Wskazany również przy skórze suchej i podrażnionej.

Występuje w

Ekstrakt Nawłoci Pospolitej

to roślina bogata we flawonoidy, zapobiega obrzękom, uszczelnia naczynka krwionośne i zmniejsza podrażnienia. Działa również przeciwstarzeniowo.

Występuje w

Ekstrakt Nagietka Lekarskiego

ma właściwości przeciwgrzybiczne i działa przeciwzapalnie. Regeneruje suchą i popękaną skórę, przyspiesza gojenie się ran oraz stymuluje procesy odnowy naskórka. Ponadto posiada właściwości nawilżające i łagodzące podrażnienia. Może być stosowany nawet do wrażliwej skóry.

Występuje w

Ekstrakt Kasztanowca

otrzymywany z kwiatów tego drzewa zawiera substancje uszczelniające ściany naczyń włosowatych, zmniejszające ich kruchość i przywracające im elastyczność. Poprawia ukrwienie skóry i likwiduje obrzęki. Zawarte w nim bioflawonoidy hamują rozkład kwasu hialuronowego, a przez to również procesy starzenia się skóry. Doskonałe antidotum na pękające naczynka.

Występuje w

Ekstrakt Cytryny Zwyczajnej

bogaty w bioflawonoidy charakterystyczne dla owoców cytrusowych hamuje działanie enzymów wyzwalających procesy zapalne w skórze, zmniejsza przepuszczalność i kruchość naczynek, skłonności do rumienia. Działa przeciwobrzękowo i udrażniająco. Poprawia wytrzymałość ścianek naczyń krwionośnych.

Występuje w

Ekstrakt Centelli Azjatyckiej

działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wygładza zmarszczki, zapobiega rozstępom, powoduje wzrost gęstości i elastyczności skóry. Ponadto stymuluje bliznowacenie, zmienia strukturę blizn oraz rozstępów, widocznie wygładzając oraz zmniejszając przebarwienia. Pomaga w walce z cellulitem i skórą naczynkową.

Występuje w

Ekstrakt Bażyny Czarnej

pozyskiwany podczas procesu tłoczenia na zimno, a następnie stabilizowany roslinną gliceryną, widocznie poprawia jędrność, elastyczność i koloryt skóry. Ponadto likwiduje przebarwienia i rozstępy, a także usprawnia mikrocyrkulację. Szczególnie polecany do skóry delikatnej i wrażliwej, skłonnej do mikrouszkodzeń.

Występuje w

Olej Orzecha Brazylijskiego

dzięki wysokiej zawartości kwasów omega 6 i 3 wykazuje właściwości odżywcze i nawilżające, zapobiegając przesuszeniu skóry, a tym samym poprawia jej barierę ochronną. Skutecznie neutralizuje wolne rodniki, przez co zapobiega starzeniu się skóry. Sprzyja jej szybkiej odnowie, pomaga odzyskać zdrowy koloryt.

Występuje w

Olej Sezamowy

to olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion sezamowych. Działa odżywczo, zapobiega wysuszeniu skóry, nadaje jej miękkość i elastyczność. Wpływa pozytywnie na pracę gruczołów łojowych, przyczyniając się do redukcji blizn i wyprysków skórnych. Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry wymagającej wyjątkowej troski: suchej, mieszanej, dojrzałej oraz wrażliwej. W kosmetykach używany również jako naturalny filtr przeciwsłoneczny.

Występuje w

Olej Migdałowy

to naturalny olej otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion drzewa migdałowego (popularnych migdałów) o działaniu odżywczym, zmiękczającym i nawilżającym skórę. Opóźnia procesy jej starzenia się. Łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia, przywracając naturalny koloryt skóry. Polecany do wszystkich rodzajów skóry, szczególnie wrażliwej, skłonnej do wysuszenia się i tworzenia zmarszczek. Dobrze się wchłania.

Występuje w

Olej Kokosowy

to olej roślinny otrzymywany z miąższu orzechów palmy kokosowej. W temperaturze pokojowej ma konsystencje miękkiego masła. Nawilża i zmiękcza skórę, zapobiegając jej przesuszeniu i łuszczeniu. Sprzyja promiennemu i zdrowemu wyglądowi skóry, a także chroni ją przed szkodliwymi skutkami promieniowania słonecznego. Idealnie nadaje się do regeneracji przesuszonej, pękającej skóry. Łagodzi objawy związane z łuszczycą, zapaleniem skóry i egzemą.

Występuje w

Olej Fasoli Tonka

jest bogaty w kwasy tłuszczowe oleinowy i linolowy, dzięki czemu wzmacnia naturalne funkcje skóry, nadając jej wyjątkową miękkość oraz wygładzając jej strukturę. Woń tonki działa relaksująco: przy dominującym słodkawym aromacie wanilii wyczuwalne są czasem też nuty goździków, cynamonu, czy gorzkich migdałów.

Występuje w

Masło Shea

to olej roślinny wytwarzany z nasion afrykańskiego drzewa z gatunku masłosz Parka (Vitellaria paradoxa) stosowany zarówno do codziennej pielęgnacji, jak i zabiegów na skórze wymagającej szczególnej dbałości. Działa regenerująco dzięki zawartości kwasów tłuszczowych oraz naturalnych przeciwsłonecznych filtrów ochronnych. Niweluje zmarszczki i przebarwienia, ujędrniając skórę. Zalecane na podrażnienia, egzemy oraz reakcje alergiczne skóry.

Występuje w

Masło kakaowe

to stały tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego Theobroma cacao L., stosowany dla zwiększenia elastyczności skóry i poprawy jej wyglądu, jak również do zapobiegania i leczenia rozstępów i blizn. Składnik idealny do pielęgnacji suchej, podrażnionej, popękanej skóry. Stanowi naturalną ochronę przed niekorzystnym działaniem słońca i wiatru. W kosmetyce doceniany za właściwości kojące i nawilżające oraz za ładny, lekko słodkawy zapach.

Występuje w

Tlenek Cynku

działa przeciwbakteryjnie, łagodzi stany zapalne i podrażnienia skóry oraz przyspiesza gojenie zadrapań i uszkodzeń naskórka. Nadaje jedwabistą gładkość. W kosmetykach stosowany jako filtr UV chroni skórę przed procesami starzenia. Polecany do skóry wrażliwej i delikatnej.

Występuje w

Kolagen

stanowi główne białko tkanki łącznej i odpowiada za elastyczność skóry. Morski kolagen stosowany w kosmetykach do paznokci przywraca im zdrowy wygląd i sprawia, że stają się odporne na uszkodzenia mechaniczne, twarde i błyszczące. Wzmacnia i regeneruje paznokcie oraz skórę wokół nich. Dzięki stosowanemu w Alba Thyment procesowi mieszania na zimno zachowuje dobroczynne właściwości.

Występuje w

FITOTERAPIA (grec. phyto - roślina, terapia - leczenie) - dział medycyny i farmakologii dotyczący wytwarzania leków ziołowych oraz ich stosowania, wiedza medyczna wypracowana przez pokolenia Chińczyków, Egipcjan, Azteków i ludów Europy; wprowadzona do terminologii medycznej na pocz. XX w.

GMP (ang. Good Manufacturing Practice - Dobra Praktyka Wytwarzania) - standardy zapewniające pełną kontrolę nad wytwarzaniem preparatów oraz nad jakością i pochodzeniem surowców.
OLEJKI ETERYCZNE Olejki eteryczne są wyciągami z roślin, uzyskanymi drogą destylacji parą wodną, rozpuszczalnikami organicznymi lub drogą tłoczenia, często pod zmniejszonym ciśnieniem powietrza. Olejki są mieszaninami wielu substancji organicznych o skomplikowanej budowie chemicznej, barwników, garbników, mniej lub bardziej lotnych, o intensywnym zapachu i często też o wyraźnym działaniu leczniczym. Zawartość olejku jest często uzależniona od miejsca uprawy rośliny, wartości gleby, wilgoci oraz nasłonecznienia. Wszystko to ma wpływ na obecność substancji czynnych w olejku. Olejki eteryczne mają barwę od przezroczystej, przez jasnozółtą aż do ciemnobrązowej. Są wrażliwe na temperaturę, światło i powietrze, stąd powinny być przechowywane w pojemnikach zamkniętych i, co bardzo ważne, wykonanych z ciemnego tworzywa. Barwa zielono-brązowa posiada najmniejszy współczynnik przenikania promieni UV niszczących olejki.
Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.